Lena Lagerqvist

Lena har dansat i kyrkan sedan 80-talets början, och undervisat i dans till Guds ära sedan 1987. Hon är utbildad på Kulturama i Stockholm (1987-1988) och på danshandledarlinjen på Kristinehamns Folkhögskola (1988-1989). Fortbildat sig bland annat i Creative Dance/HjärnDans, CaraMayan, Dancercise och dans för funktionshindrade.

Lena har arbetat med dans sedan 1989 både som anställd och genom egen firma. Lena har varit verksam både i och utanför kyrkan, dels på hemmaplan i Halmstad men även runt om i Sverige.

I början dansade Lena solo eller i dansduon ”Levande strömmar”. Hösten 1989 flyttade Lena till Halmstad och startade dansgruppen Mirjam vårterminen 1990. Året därefter startade hon en barndansgrupp och Lenas dansverksamhet i samarbete med studieförbundet Bilda växte, som mest hade Lena sex dansgrupper i kyrkan för olika åldrar, den yngsta gruppen var barn från 2 år och hela spannet upp till vuxengruppen Mirjam.

Lena har skapat och framträtt med olika program, exempelvis med dansgruppen Mirjam, sin man Lasse, och senare tillsammans med hela familjen Lagerqvist.

Lena var initiativtagare till bildandet av KDGS - Kristna Dansgemenskapen i Sverige (numera Psalto - Kristna Dansgemenskapen i Skandinavien) och dess ordförande under de första fyra åren (1992-1996). Läs mer om Psalto här: https://psalto.se/

Psalto är en del av ICDF – International Christian Dance Fellowship.

I augusti 2022 var Lena med och planerade och genomförde en internationell danskonferens i Sverige. Läs mer om ICDF och danskonferensen här: https://icdf.com/

Lena saknade en svensk bok om ”Dans till Guds ära” och Lena skrev ett material som heter "Dansa till Guds ära". Den första upplagan innehöll även en video och tillhörande dansbeskrivningar, både uppvärmningar och danser för olika åldrar, men numera är det ”bara” en bok. Läs mer om ”Dansa till Guds ära” under produkter: LÄNK?

Nu jobbar Lena främst som danslärare på Halmstads kulturskola, där hon undervisar barn och ungdomar. Men Lena brinner för dansen i kyrkan och har fortfarande kvar den ekumeniska dansgruppen Mirjam.

Sedan 2002 har Lena ofta medverkat med dansinslag under Oas sommarmöten, som seminarieledare, solodansare och/eller som medlem/ledare i dansteamet.